Læst í klóm varnarliðs sérhagsmunanna

Stjórnarskráin nýja er handlögð (nýyrði löggunnar) af fólki sem telur sig geta gert betur. Alþingi hefur ekki orkað að skrifa nýja í 74 ára sögu lýðveldisisns og mun ekki geta skrifað nýja. Þingið er vahæft til þess vegna hagsmunatengsla alþingismanna. Nýja stjórnarskráin hefur vakið verðkuldaða athygli fremstu fræðimanna í heimi á sviði stjórnskipunar og stjórnarskráa.

Þetta er tilraun mín til að túlka stöðuna. Þakka Halldóri teiknara á Fréttablaðinu fyrir hans karikatúr sem ég styðst við í þessari teikningu.

In this sketch I try to see what has happened to the new constitution which was written for Iceland and accepted of the people in a referendum (i.e. the 4 main points of the document). Since 2013 the document has been locked up by 4 different governments which all have proved to be against reforms because they have not been willing to let go off their special privileges or the privileges of those they feel obliged to support. See this link about the constitutional council: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Icelandic_constitutional_reform,_2010–13

Færðu inn athugasemd

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Breyta )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Breyta )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Breyta )

Tengist við %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.